Cluj-Napoca este primul oraş din România cu autobuze electrice

11 autobuze, achiziționate prin Programul de cooperare elvețiano-român, vor circula pe liniile 27, 28, 30 și 32

În august 2017, Primaria Municipiului Cluj-Napoca a semnat cu furnizorul SOLARIS Bus&Coach, un acord cadru pentru livrarea a 41 de autobuze electrice cu acționare complet electrică, proiectul presupunând și construirea a trei stații de încărcare rapidă (la cele doua capete ale liniei 30, o stație - Autobaza Grigorescu, o stație - Autobaza IRA și o stație - depoul de reparații din Strada Al. Vaida Voevod) și a 11 stații de încărcare lentă (cinci stații Autobaza Grigorescu, cinci stații Autobaza IRA și o stație depoul de reparații din Strada Al. Vaida Voevod).
 

Statie incarcare autobuze electrice - Cluj-Napoca


Stația de încărcare rapidă face posibilă încărcarea în doar zece minute, iar statia de încărcare lentă asigură cuplarea autobuzului la rețeaua de joasă tensiune, timpul de încărcare fiind de 6 ore.

Valoarea celor 11 autobuze electrice este de 26.121.980,83 lei (fără TVA), sumă din care 85% reprezintă fonduri elveţiene nerambursabile, iar 15% aportul municipalităţii. Următoarele 30 vor fi cumpărate din fonduri puse la dispoziţia Clujului de Uniunea Europeană.

"Sănătatea fiecăruia dintre noi este foarte importantă. Din această perspectivă, schimbarea flotei de transport public spre una nepoluantă reprezintă o prioritate în municipiul Cluj-Napoca. Obiectivul nostru este ca după anul 2025 întreaga flotă de transport public din oraș să fie una nepoluantă”, a declarat primarul municipiului Cluj, Emil Boc.

Vezi toata lista

Comentarii