”Ziua Ayrton”: o zi în memoria lui Senna

1 mai. O zi care nu trece neobservată de către cei implicați în Formula 1 dar și de către cei mai înfocați iubitori ai acestui motorsport

1 mai 1994, ora 14.17. În Marele Premiu al statului San Marino, în curba Tamburello, mașina Williams Renault se izbea de zidul de beton de pe marginea traseului, o bucată de suspensie, desprinsă în momentul impactului, lovind pilotul deasupra ochiului drept. După acel incident, au fost făcute schimbări importante pentru securitatea piloților, începând cu schimbarea căștilor.

 

Acum 24 de ani a fost un weekend de coșmar, cursa de la Imola fiind considerată cea mai neagră din întreaga istorie a Campionatului Mondial de Formula 1. În timpul testelor de vineri Rubens Barrichello are parte de un accident foarte serios, urmat în ziua următoare de accidentul fatal al lui Roland Ratzenberger. Marcat de cele două accidente, Senna a luat în calcul să nu concureze în cursa de duminică, dar goana după puncte, Michael Schumacher având deja 20 iar el niciunul, îl determină să-și schimbe decizia. În cursă, pe grila de start, Benetton-ul lui JJ Letho nu se clintește iar Pedro Lamy îl izbește violent, fiind necesară intrarea Safety car-ului. În turul șapte, după cinci tururi cu Safety Car, mașina lui Senna, nerăspunzând la comenzi, se izbește de zidul de beton cu o viteză de 218 km/h.

Ayrton Senna da Silva avea 41 de victorii, 80 de podiumuri, 3 titluri de campion (1988, 1990, 1991) și doar 34 de ani.


1 mai 2018 la Imola

O zi care nu va fi uitată niciodată, o zi care a scos o legendă din lumea Formulei 1. Și azi, după 24 de ani, pe circuitul ”Enzo e Dino Ferrari” din Imola, se va comemora această pierdere printr-o masă chiar în virajul Tamburello.
Pe terasa Muzeului „Checco Costa“ vor depăna amintiri vechi protagoniști ai Formulei 1, precum Giancarlo Minardi, Pierluigi Martini alături de Giuseppe Annese, Marco Serena și John Talli, autorii cărții: „În împărăția lui Ayrton - F1 pe vremea lui Senna“.

 

Vezi toata lista

Comentarii