Sebastian Vettel va părăsi Ferrari la sfârșitul acestui sezon

Sebastian Vettel va pleca de la Ferrari la finalul anului după ce negocierile pentru un nou contract au fost întrerupte fără ca cele două părți să fi ajuns la vreun acord.

Mișcarea, care a fost confirmată oficial, face ca viitorul cvadruplului campion german în Formula 1 să fie în dubiu.
Spaniolul Carlos Sainz, în prezent la Mclaren, a fost printre primele nume vehiculate a-l înlocui pe Vettel.
Dacă Sainz va părăsi Mclaren, o opțiune pentru aceștia ar fi Daniel Ricciardo de la Renault. Australianul a purtat deja discuții cu Mclaren din 2018, când analiza posibilitatea de a părăsi Red Bull, înainte de a accepta ofertă de la Renault.
Ricciardo ar fi nemulțumit de mașina pusă la dispoziție de constructorul francez și a vorbit deja despre posibilitatea de a încerca o nouă mutare.
Și Vettel ar fi o variantă pentru Mclaren dacă acesta ar simți că e pregătit să încerce o mutare la o echipă care trece printr-un proces de reconstrucție.
În caz contrar, opțiunile pentru pilotul de 32 de ani de a continua în Formula 1 par reduse.
Lewis Hamilton, al cărui contract se va încheia la rândul lui în acest an, a anunțat deja că ar vrea să rămână la Mercedes, care se pare că nu l-ar lua în considerare pe Vettel.


Reprezentanții Red Bull, unde Vettel a câștigat cele patru titluri mondiale, au declarat că nu ar dori ca vedeta lor, Max Verstappen, să aibă coleg un alt pilot de top în timp ce nici Vettel nu ar fi interesat să devină partenerul olandezului.
Celelalte opțiuni pentru Ferrari ar fi Ricciardo sau italianul Antonio Giovinazzi care momentan concurează pentru echipă afiliată Alfa Romeo.
Hamilton nu ar fi luat în considerare de echipa italiană.


Pierderea incredibilă a stării de grație


Plecarea lui Vettel de la Ferrari marchează un final dezonorant al carierei acestuia la echipa italiană, unde s-a alăturat în 2015 cu scopul de a-i călca pe urme eroului din copilărie, Michael Schumacher prin câștigarea titlului cu ei. 
Vettel declarase chiar și luna trecută că intenția lui ar fi să rămână la Scuderie și după acest sezon.
Dar discuțiile dintre cele părți nu au ajuns la un punct comun după ce germanul nu a acceptat oferta echipei de a rămâne alături de Charles Leclerc, care semnase încă din iarnă un contract până la finalul lui 2024. Motivul exact al neînțelegerii nu este clar dar zvonurile sunt că Ferrari i-ar fi oferit lui Vettel un contract cu un salariu mult mai mic decât cel actual și pe o perioadă mai scurtă decât acesta și-ar dori.
Vettel a fost pilotul principal de la sosirea în 2015 după ce l-a înlocuit pe Fernando Alonso care și-a negociat plecarea de la echipă la finalul lui 2014, spaniolul pierzându-și încrederea că Ferrari îi va putea pune la dispoziție condițiile pentru a câștiga campionatul mondial.
Vettel a fost cel mai aproape să câștige titlul în 2017 și 2018 când Ferrari au avut o mașină mai rapidă decât Mercedes pentru marea parte a celor două sezoane dar tentativele lor au eșuat după o serie de greșeli atât ale pilotului cât și ale echipei.
Această a dus la începutul erodării relației dintre cele două părți, cu germanul pierzându-și definitiv poziția de favorit anul trecut după sosirea lui Charles Leclerc, care l-a înlocuit pe Kimi Raikkonen.


Monegascul a devenit imediat o amenințare pentru Vettel, care începuse sezonul ca pilot principal, cu Leclerc terminând anul având rezultate mai bune decât colegul lui pentru orice parametru: victorii, pole position-uri, puncte și ritm mediu în calificări.
Tensiunile dintre cei doi au adus la o serie de clinciuri între cei doi care au culminat cu acrosajul din penultima cursă a sezonului, din Brazilia.
Vettel se îndreaptă acum spre ultimul său an cu Ferrari, presupunând că în 2020 campionatul va putea începe în contextul crizei coronavirusui, știind că și-a pierdut statutul și confruntându-se cu un sezon incomod într-o echipă care își va concentra inevital eforturile pe tânăra lor vedetă.


Sursa: bbc.com
 

Vezi toata lista

Comentarii