Dublă Ferrari în Monaco și Vettel se distanțează în clasamentul general!

Pilotul german Sebastien Vettel a câștigat duminică Marele Premiu de la Monte Carlo fiind urmat pe podium de coechipierul său, Kimi Raikkonen și australianul Daniel Ricciardo de la Red Bull.

Aceasta a fost prima victorie a Scuderiei în Principat după cea a lui Michael Schumacher în 2001 și prima dublă după Marele Premiu al Germaniei din 2010, cu Fernando Alonso și Felipe Massa ocupând primele două locuri atunci.
Plecați de pe prima linie cu Raikkonen obținând un pole position după nouă ani de așteptare, cei doi piloți Ferrari au dominat cursa de la un capăt la altul dar multe suspiciuni au apărut ca urmare a strategiei folosite pentru a-l aduce pe Sebastien Vettel pe primul loc la final. 
Cum era de așteptat, un singur schimb de pneuri era prevăzut pentru cursă și erau speculații cu privire la modul în care Ferrari vor găsi un mod care să îi permită lui Vettel să câștige pe un circuit unde depășirile sunt aproape imposibil de realizat.
În cele din urmă, strategii Ferrari par a fi găsit cartea câștigătoare folosindu-se de oprirea celor doi piloți la boxe. Raikkonen s-a oprit primul în turul 34, într-o perioadă în care nu era nicio necesitate să facă asta și s-a întors în spatele unor mașini mai lente care erau cu un tur în urmă și pe care a trebuit să le depășească. Vettel s-a folosit de această oportunitate pentru a face niște tururi foarte rapide și în momentul în care a intrat la boxe în turul 39, avea un avantaj suficient de mare pentru a ieși în fața coechipierului său și a obține a treia victorie de etapă din acest an, în ciuda safety car-ului de la final.
Britanicul Lewis Hamilton de la Mercedes, plecat de pe poziția a 13-a în urma unei sesiuni de calificări pline de greșeli privind setările mașinii dar și de pilotaj, a urmat o strategie cu o oprire târzie, în turul 46, reușind să recupereze și să termine cursa pe locul 7. “Bătălia încă nu e gata, băieți. Luăm aceste puncte.” a fost auzit Hamilton în ultimele tururi comunicând prin radio cu echipa sa.
Revenirea pentru o singură cursă a britanicului Jenson Button, campion mondial în 2009, urmare a participării lui Fernando Alonso la cursa Indianapolis 500, s-a încheiat nefericit, cu o ciocnire cu Pascal Wehrlein de la Sauber. Accidentul a dus la apariția safety car-ului pe pistă fără a avea, însă, un impact asupra clasamentului final al cursei.
 

Rezultate cursă (piloți care au terminat în puncte)

 

1

Sebastian Vettel

FERRARI

1h 44' 44.340

2

Kimi Raikkonen

FERRARI

+3.145s

3

Daniel Ricciardo

RED BULL RACING TAG HEUER

+3.745s

4

Valtteri Bottas

MERCEDES

+  5.517s

5

Max Verstappen

RED BULL RACING TAG HEUER

+ 6.199s

6

Carlos Sainz Jr.

TORO ROSSO

+ 12.038s

7

Lewis Hamilton

MERCEDES

+ 15.801s

8

Romain Grosjean

HAAS

+ 18.150s

9

Felipe Massa

WILLIAMS

+ 19.445s

10

Kevin Magnussen

HAAS

+ 21.443s

 

Clasament general piloți:
1. Sebastian Vettel (Ferrari) 129 puncte
2. Lewis Hamilton (Mercedes) 104 puncte
3. Valtteri Bottas (Mercedes) 75 puncte
4. Kimi Raikkonen (Ferrari) 67 puncte
5. Daniel Ricciardo (Red Bull) 52 puncte

Clasament general constructori:
1. Ferrari 196 puncte
2. Mercedes 179 puncte
3. Red Bull 97 puncte
4. Force India 53 puncte

Următorul Mare Premiu va avea loc pe 11 iunie în Canada.

 

Surse: www.bbc.com; www.eurosport.com

Vezi toata lista

Comentarii