
Sâmbătă dimineața, în timpul celei de-a treia sesiuni de antrenamente libere, motorul lui Ricciardo a explodat și temerile erau că nu va putea fi înlocuit în timp util pentru a putea participa la calificări. Totuși, în urma eforturilor extraordinare ale mecanicilor Red Bull, motorul a fost înlocuit iar australianul a încheiat calificările pe 6.
Până la primul schimb de pneuri, Marele Premiu al Chinei a fost lipsit de evenimente. Plecat din pole position, pilotul Ferrari, Sebastian Vettel părea că se îndrepta spre a treia victorie din acest sezon. Dar Grind Prix-ul a fost aprins când Pierre Gasly (Toro Rosso) a comis greșeala capitală din Formula 1: și-a acroșat coechipierul Brendon Hartley în acul de păr din turul 30 al totalului de 56, cauzând împrăștierea de resturi de mașină pe circuit. Safety car-ul a fost scos pe pistă iar Red Bull au reacționat imediat, chemându-i la boxe atât pe Verstappen cât și Ricciardo, care erau pe 3 și 5 la acel moment, pentru a schimba cauciurile și a pentru a trece pe softuri. Decizia aceasta avea să se dovedească decisivă. Chiar dacă au pierdut inițial câte un loc, după retragerea mașinii de siguranță, ritmul lor era clar mai bun decât al celor de la Mercedes și Ferrari.
Verstappen, aflat în față, era mai bine plasat dar a ieșit în decor când a încercat o depășire nerealistă asupra lui Hamilton și l-a lovit pe Vettel câteva tururi mai târziu. Din cauza acestui incident, Vettel avea să termine abia pe locul 8 iar Verstappen a primit o penalizare de 10 secunde.
Ricciardo, pe de altă parte, nu a comis nicio eroare făcând una dintre cursele sale de recuperare marcă înregistrată, depășindu-l pe Hamilton pe interiorul acului de păr. Trecând apoi lejer de Vettel, a preluat șefia cursei de la Bottas cu o mutare la fel de îndrăzneață.
Australianul s-a distanțat apoi, asigurându-și prima victorie după Marele Premiu din Azerbaidjan de anul trecut, cu Bottas terminând pe locul 2 pentru a doua cursă consecutivă. Această a făcut, totuși, o cursă impresionantă, compensând pentru faptul că nu a atacat în Bahrain, depășindu-l pe Raikkonen acum în luptă directă. Dacă nu ar fi intervenit safety car-ul sau dacă Bottas ar fi intrat la boxe în același timp cu mașinile Red Bull, el ar fi câștigat cel mai probabil.
Raikkonen a încheiat pe 3, ca răsplată pentru o primă parte puternică a cursei. Verstappen a trecut linia de sosire al patrulea, dar a terminat în cele din urmă pe 5, în urma penalizării primite. Hamilton, care nu a părut în apele sale tot weekend-ul, a reușit să salveze locul 4.
Niko Hulkenberg a adus un loc 6 excelent pentru Renault iar Fernando Alonso l-a depășit în ultimele tururi pe Vettel care avea probleme mari cu pneurile . Carlos Sainz (Renault) și Kevin Magnussen au completat top 10 al unei curse care va rămâne mult timp în memoria fanilor.
Aceste rezultate fac ca avantajul lui Vettel față de Lewis Hamilton din fruntea campionatului mondial să fie redus la doar 9 puncte (54 la 45) cu Bottas aproape la 40 de puncte iar Ricciardo, care a stabilit cel mai rapid tur și a câștigat și premiul de Pilotul Zilei, urcând până pe 4 cu 37.
În clasamentul constructorilor, Mercedes au acum un punct avantaj față de Ferrari (85 la 84) cu Red Bull trecând pe 3 cu 55 de puncte.
Declarația zilei:
“Nu știu cum se întâmplă dar eu nu câștig curse plictisitoare, toate sunt pline de evenimente. Totul a fost neașteptat. În urmă cu 24 de ore, credeam că o să plec din spatele grilei. Le mulțumesc băieților pentu munca de ieri. Le-am mulțumit după calificări dar azi a venit răsplata pentru eforturile lor.” – Daniel Ricciardo.
Statisticile care contează:
• Victoria lui Ricciardo este a șasea în Marele Circ, toate fiind reușite după plecări mai jos de locul 3. Pornind de pe 6, a egalat recordul lui Michael Schumacher în Shanghai de câștigare a cursei după cel mai slab loc de pe grilă.
• Este pentru prima oară în carieră când australianul câștigă și realizează și cel mai rapid tur în aceeaşi cursă
• Red Bull nu mai câștigaseră în China din 2009 când obțineau prima lor victorie în Formula 1
• Este pentru prima în istoria motoarelor turbo hybrid când Mercedes nu câștigă timp de 3 curse. Mai mult, săgețile argintii au câștigat doar unul dintre ultimele șase Mare Premii.
• Aflat a 100-a cursă din carieră, Bottas a terminat pentru prima oară pe podium în China.
• Locul 8 al lui Vettel a fost cel mai slab al său pe tărâm chinezesc din 2008, când a terminat al 9-lea pentru Toro Rosso
• Lewis Hamilton a bătut recordul din toate timpurile pentru curse consecutive terminate în puncte, după a 28-a cursă la rând terminate în top 10.
• Brendon Hartley nu a reușit să treacă linia de sosire dar a parcurs suficient din cursă pentru a fi clasificat. Aceasta a fost a opta istorie când acest lucru se întâmplă (şi a doua oară în China, după Marele Premiu din 2016).
Clasament Mare Premiu China
1. Daniel Ricciardo Red Bull Racing TAG Heuer
2. Valtteri Bottas Mercedes
3. Kimi Räikkönen Ferrari
4. Lewis Hamilton Mercedes
5. Max Verstappen Red Bull Racing TAG Heuer
6. Nico Hulkenberg Renault
7. Fernando Alonso McLaren Renault
8. Sebastian Vettel Ferrari
9. Carlos Sainz Renault
10. Kevin Magnussen Haas Ferrari
11. Esteban Ocon Force India Mercedes
12. Sergio Perez Force India Mercedes
13. Stoffel Vandoorne McLaren Renault
14. Lance Stroll Williams Mercedes
15. Sergey Sirotkin Williams Mercedes
16. Marcus Ericsson Sauber Ferrari
17. Romain Grosjean Haas Ferrari
18. Pierre Gasly Scuderia Toro Rosso Honda
19. Charles Leclerc Sauber Ferrari
20. Brendon Hartley Scuderia Toro Rosso Honda
Clasament general piloți - sezon 2018
1. Sebastian Vettel GER Ferrari 54
2. Lewis Hamilton GBR Mercedes 45
3. Valtteri Bottas FIN Mercedes 40
4. Daniel Ricciardo AUS Red Bull Racing TAG Heuer 37
5. Kimi Räikkönen FIN Ferrari 30
6. Fernando Alonso ESP McLaren Renault 22
7. Nico Hulkenberg GER Renault 22
8. Max Verstappen NED Red Bull Racing TAG Heuer 18
9. Pierre Gasly FRA Scuderia Toro Rosso Honda 12
10. Kevin Magnussen DEN Haas Ferrari 11
Clasament general constructori
1. Mercedes 85
2. Ferrari 84
3. Red Bull Racing TAG Heuer 55
4. McLaren Renault 28
5. Renault 25
6. Scuderia Toro Rosso Honda 12
7. Haas Ferrari 11
8. Sauber Ferrari 2
9. Force India Mercedes 1
10. Williams 0
După două curse în saptămâni consecutive, echipele au timp acum să își tragă sufletul şi să aducă îmbunătățiri mașinilor înainte de Marele Premiu din Azerbaidjan de pe 29 aprilie.
Sursa: www.formula1.com