Amenzi uriașe pentru șoferi. Incepe sezonul cauciucurilor de iarnă

ATENTIE: Meteorologii au avertizat că vremea se va răci accentuat la jumătatea acestei săptămâni, astfel, nu este exclus să apară și condiții de circulație în regim de iarnă.

COD RUTIER: Cauciucurile  de iarna sunt obligatorii oricand se circula pe drumuri acoperite cu zapada, gheata sau polei, indiferent de data din calendar.

In propunerea legislativă din 2010 a fost menționat intervalul 1 noiembrie - 31 martie pentru obligativitatea cauciucurilor de iarnă, însă s-a renunțat la el, în condițiile in care se poate la fel de bine să ningă în lunile octombrie sau aprilie. Astfel, daca doriti sa faceti un drum pana la munte este necesar să urmăriți buletinul meteo pentru că dacă sunteți surprinși circulând pe drumuri publice acoperite cu zapada, gheata sau polei riscați amenzi uriașe.

Contravenţia este prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni contravenţionale, în codul rutier, adică de la 9 - 20 puncte de amendă, însemnând de la 720 de lei, la 1.600 de lei şi reţinerea certificatului de înmatriculare.

Potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 5/2011, care impune obligativitatea echipării autoturismelor cu ANVELOPE DE IARNĂ în sezonul rece, utilizarea cauciucurilor de iarnă NU este condiţionată de o anumită perioadă de timp, ci doar de starea carosabilului.

Conducerea autoturismului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, polei sau gheaţă fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă constituie CONTRAVENŢIE. Şoferii riscă să rămână fără certificat de înmatriculare, dar şi să plătească o amendă cuprinsă între 720 şi 1600 de lei.

La reţinerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, poliţistul rutier eliberează conducatorului auto o dovadă înlocuitoare FĂRĂ drept de circulaţie.

Autoturismele personale şi autovehiculele de transport persoane cu maxim 9 locuri pe scaune trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe TOATE ROŢILE.

Autovehiculele de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculele de transport persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate.

ANVELOPE DE IARNĂ acceptate de legislaţia românească şi europeană sunt cele inscripţionate pe lateral cu unul dintre simbolurile "M+S", "M.S.", "MS" sau "M&S". Iniţialele M şi S vin de la cuvintele mud (noroi) şi snow (zăpadă).

Anvelopele "all seasons" pot fi acceptate dacă au marcajul specific anvelopelor de iarnă ("M+S", "M.S.", "MS" sau "M&S").

În cazul în care circulaţi în lunile de iarnă fără cauciucuri de iarna şi carosabilul este uscat, Politia Rutiera NU are dreptul să vă amendeze. Totuşi, agenţii de poliţie vă pot interzice continuarea drumului dacă în faţă există porţiuni acoperite cu zăpadă, polei ori gheaţă şi vehiculul dumneavoastră nu este echipat corespunzător.

Şi încă un lucru important de ştiut. În general, firmele de asigurări nu despăgubesc daunele pe Casco dacă accidentul s-a produs în condiţii de iarnă, iar maşina asigurată nu era dotată cu ANVELOPE DE IARNA.
 


Surse: dcnews.ro, romaniatv.net

 

Vezi toata lista

Comentarii