Codul Rutier. Noi reguli pentru mașini și șoferi

De la 1 ianuarie 2018, mașinile mai bătrâne și șoferii bolnavi vor ajunge mai des la control

Odată cu începerea noului an, mașinile mai vechi de 12 ani vor ajunge mai des la ITP (Inspecţia Tehnică Periodică) și anume o dată pe an, nu o dată la doi cum era până acum. În situațiile în care mașina necesită reparații, acestea trebuie facute în cel mult 30 de zile,  propietarii fiind obligați să revină pentru o nouă verificare.

În ceea ce privește șoferii cu afecțiuni, cardiacii și diabeticii, ar putea să-și reînnoiască sau să obțină permisul numai dacă vor primi avizul medicului de specialitate. Conform Ministrului Sănătății, această măsură ar urmări evitarea accidentelor și sporirea siguranței rutiere, astfel, în funcție de diagnostic și de situația medicală, acești șoferi ar putea fi nevoiți să facă periodic examene medicale care sa garanteze că pot conduce un vehicul în siguranță.

Proiectul de ordin de modificarea şi completarea Normelor minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, aprobat prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.162/2010 prevede modificarea condițiilor de sănătate pe care trebuie să le îndeplinească o persoană pentru a obține dreptul de a conduce un vehicul şi  poate suferi modificări până pe 30 ianuarie 2018.

Sursa: observator.tv

 

Vezi toata lista

Comentarii