Sergio Marchionne, fostul preşedinte şi CEO al Ferrari, a decedat

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) și Ferrari confirmaseră de sâmbătă că Marchionne nu își va mai relua activitatea din cauza unor complicații a stării sale de sănătate după o operație în Zurich. Miercuri, președintele FCA, John Elkann a dat publicității un comunicat anunțând că Marchionne a încetat din viață în spital, la vârsta de 66 ani.

„Din păcate, s-a întâmplat ceea ce ne temeam. Sergio Marchionne, om și prieten, nu mai este cu noi.”, a zis Elkann. „Cred că modul cel mai bun prin care să îi onorăm memoria e să construim pe baza moștenirii pe care ne-a lăsat-o nouă, continuând să dezvoltăm valorile umane ale responsabilității și deschiderii la care el era un campion pătimaș. Familia mea și cu mine vom fi recunoscători pentru totdeauna pentru ce a făcut. Gândurile noastre se îndreaptă către Manuela și fiii lui, Alessio și Tyler. Adresez din nou o rugăminte tututor să respecte intimitatea familiei lui Sergio.”
Marchionne, care a fost de asemenea președinte și CEO al FCA, a condus frâiele Ferrari de când preluase conducerea de la Luca di Montezemolo în 2014. El a avut un rol decisiv în revenirea Ferrari în lupta pentru vârful ierarhiei în Formula 1 în ultimii ani, numindu-l la frâiele echipei pe Maurizio Arrivabene în 2014 și supraveghind o schimbare a structurii departamentului tehnic în 2016.
El a fost de asemenea o figură vocală și influentă în politica F1 și era de așteptat că o să rămână la Ferrari după retragerea de la FCA planificată pentru anul viitor. A jucat un rol important în negocierile privind schimbările care vor avea loc în regulile Formulei 1 din 2021 și avertizase asupra pericolului simplificării exagerate a regulamentelor privind motoarele. 
În acest an, și-a îndeplinit și dorința mai veche de a vedea numele Alfa Romeo revenind pe grila F1. Brandul italian a început o colaborare cu Sauber la începutul sezonului și a devenit un aliat apropiat al Ferrari în negocierile strategice purtate în sport. A fost și un suporter al tânărului pilot venind din Academia Ferrari, Charles Leclerc, care și-a făcut debutul în acest an cu Sauber și care e deja vehiculat că ar putea să se alăture Ferrari din 2019.
Născut în orașul italian Chieti în 1952, Marchionne s-a mutat cu familia lui în Canada, la Toronto când avea 13 ani și a obținut dublă cetățenie. Având pregătire în Drept și Contabilitate, el a început să lucreze în anii ’80 pentru Deloitte & Touché ca specialist în taxe după care, schimbând companiile în anii ’90, s-a relocat în Zurich în 1994.
S-a alăturat conducerii Fiat în 2003 înainte de a deveni CEO în 2004. El a fost creditat cu revenirea producătorului italian în deceniul următor și a supervizat fuziunea dintre Fiat și Chrysler care a dus la crearea FCA în 2014. El a fost, de asemenea, responsabil cu desprinderea Ferrari de FCA și cotarea separată la Bursa din New York în 2016.
CEO-ul F1, Chase Carey a declarat: „Suntem foarte intristrati de moartea lui Sergio Marchionne. A fost un lider excelent nu doar în Formula 1 și în industria automobilistică ci a lumii afacerilor în general. El a condus cu multă pasiune, energie și discernământ și i-a inspirat pe toți din jurul lui. Contribuțiile lui aduse Formulei 1 sunt incomensurabile. În plus, el era un prieten adevărat pentru noi toți și o să ne lipsească enorm. În această perioadă dificilă transmitem condoleanțele profunde familiei, prietenilor și colegilor lui.”
Președintele FIA, Jean Todt a adus la rândul lui un omagiu: „Am aflat cu mare tristețe că Sergio Marchionne ne-a părăsit în mod tragic și neașteptat. Sergio a obținut performanțe colosale la nivel global pentru industria auto și pentru sporturile cu motor. S-a dedicat total pentru revenirea grupului FIAT-Chrysler și și-a depus toată energia pentru a readuce Scuderia Ferrari în top. Era un om fermecător, integru și curajos și un lider neconvențional și vizionar. A fost un membru eminent al Grupului de Strategie F1 al FIA și al Grupului FIA de Nivel Înalt pentru Siguranță Rutieră. Moartea lui este o pierdere considerabilă. În numele întregii comunități FIA, toate gândurile se îndreaptă către familia și prietenii lui și echipele Ferrari și Fiat-Chrysler”.
 


Sursa:   http://www.espn.co.uk


 

Vezi toata lista

Comentarii