Sar scântei în Formula 1! Ricciardo câștigă în Azerbaidjan după ce Vettel îl lovește de două ori pe Hamilton!

Pilotul australian Daniel Ricciardo a câștigat duminică Marele Premiu al Azerbaidjan plin de răsturnări și haos

Debutantul Lance Stroll de la Williams a devenit cel mai tânăr pilot din istorie care termină pe podium, fiind depășit pentru locul doi de Valtteri Bottas pe ultimii metri ai cursei. Liderul clasamentului general, Sebastian Vettel a terminat pe patru în fața rivalului său, Lewis Hamilton deși a primit o penalizare de 10 secunde pentru lovirea acestuia în spatele safety car-ului. 
A fost o cursă plină de incidente și dramă, în cele 51 de tururi fiind nevoie de trei ori de intrarea safety car-ului pe pistă precum și de oprirea cursei sub steag roșu.
Încă din primul viraj, finlandezii Kimi Raikkonen de la Ferrari și Valtteri Bottas (Mercedes) s-au acroșat, acesta din urmă ajungând pe ultimul loc. Lewis Hamilton, plecat din pole position pentru a 66-a oară în carieră, conducea cursa în fața lui Sebastian Vettel când în turul 13 a fost nevoie de prima neutralizare pentru a elibera traseul de mașina avariată Toro Rosso a lui Daniil Kvyat.
Imediat după reluare, în turul 16, safety car-ul și-a făcut din nou apariția din cauza reziduurilor rămase pe pistă în urma coliziunii dintre piloții Force India, Esteban Ocon încercând o depășire agresivă asupra coechipierului Sergio Perez în virajul numărul 2. 
Mașina de siguranță a rămas pe circuit până în turul 21, perioadă în care Hamilton se plângea în mod repetat prin radio echipei sale că ritmul acesteia e prea încet. La rândul lui, britanicul a avut o ieșire lentă în virajul 16 din turul 20. Vettel, luat prin surprindere, l-a lovit pe acesta în spate. Convins că manevra lui Hamilton a fost intenționată, germanul și-a tras mașina în stânga monopostului Mercedes și l-a lovit și din lateral. 
Cursa a fost apoi întreruptă sub steag roșu în turul 22 pentru ca pista să fie curățată de toate resturile. În acest fel, echipele au primit permisiunea să repare mașinile. Ocon a avut nevoie de un eleron dreapta față și pneuri noi, Perez a avut nevoie de un nas și o aripă față. Kimi Raikkonen a avut nevoie de mai multe reparații la podea și eleronul stânga spate. Perez și Raikkonen aveau să abandoneze ulterior după ce fuseseră și penalizați deoarece reparațiile avuseseră loc în afara benzii rapide de pe linia boxelor.
Ferrari i-au pus un nas nou și mașinii lui Vettel iar Mercedes i-au remediat lui Hamilton problemele cu difuzorul.
La repornirea cursei după 23 de minute, Hamilton și-a reluat locul la conducere în fața lui Vettel, cu Ricciardo reușind să depășească cele două mașini Williams conduse de Stroll și Massa într-un singur viraj și să urce de pe locul cinci pe locul trei. În curând, a devenit clar că tetiera lui Hamilton fusese fixată greșit în timpul reparațiilor de la boxe și după câteva încercări nereușite de a o prinde manual, el a fost obligat să intre la standuri pentru a-i fi montată una nouă. El a coborât până pe locul opt și atunci Vettel a fost anunțat că a primit o penalizare de zece secunde pentru manevra sa asupra lui Hamilton de la începutul cursei. Amânând intrarea două tururi după ce își întreba prin radio în mod repetat inginerii ce anume fusese periculos în acțiunile sale, el a reușit să obțină un avantaj suficient de mare astfel încât a ieșit de la boxe chiar în fața rivalului său. 
În felul acesta, Ricciardo a devenit liderul neașteptat al cursei, conducând până la final și obținând a cincea sa victorie din carieră și prima după cea din Malaysia din 2016. Lance Stroll a susținut un ritm excelent pentru Williams dar a fost depășit de Bottas pentru o zecime pe linia de finiș. În spatele acestora, Vettel și Hamilton duceau un ritm nebun și deși britanicul a terminat cursa la doar două zecimi de german, a trebuit să se mulțumească cu locul cinci, Vettel mărindu-și avantajul din clasamentul general la 14 puncte. 
Dublul campion mondial Fernando Alonso a reușit la finalul cursei să aducă primele puncte ale sezonului pentru echipa Mclaren, terminând pe locul nouă. 
Aceasta a fost cursa sezonului de până acum, cu fiecare pilot din față având de înfruntat ghinionul la un moment dat. Totuși, Marele Premiu al Azerbaidjanului va fi, fără îndoială, reținut din cauza coliziunii dintre Vettel și Hamilton care a stricat o bătălie caracterizată până acum de respect reciproc și fair play.
Marele Circ revine peste două săptămâni în Austria!


 
Rezultate cursă (piloti care au terminat in puncte)

 

1

Daniel Ricciardo

RED BULL RACING TAG HEUER

2:03:55.573

2

Valtteri Bottas

MERCEDES

+3.904s

3

Lance Stroll

WILLIAMS

+4.009s

4

Sebastian Vettel

FERRARI

+ 5.976s

5

Lewis Hamilton

MERCEDES

+ 6.188s

6

Esteban Ocon

FORCE INDIA MERCEDES

+ 30.298s

7

Kevin Magnussen

HAAS

+ 41.753s

8

Carlos Sainz

TORO ROSSO

+ 49.400s

9

Fernando Alonso

MCLAREN HONDA

+ 59.551s

10

Pascal Wehrlein

SAUBER

+ 89.093s

 

Clasament general piloti:
1.    Sebastian Vettel (Ferrari) 153 puncte
2.    Lewis Hamilton (Mercedes) 139 puncte
3.    Valtteri Bottas (Mercedes) 111 puncte
4.    Daniel Ricciardo (Red Bull) 92 puncte
5.    Kimi Raikkonen (Ferrari) 73 puncte

Clasament general constructori:
1.    Mercedes 250 puncte
2.    Ferrari 226 puncte
3.    Red Bull 137 puncte
 

Sursa: www.formula1.com

 

 Vezi toata lista

Comentarii