Reguli noi în Formula 1

În ultima cursă a sezonului se vor acorda puncte duble, iar bugetul echipelor va fi limitat din 2015

În încercarea de a readuce suspansul în Formula 1, după un sezon în care ambele titluri, la piloţi şi constructori, au fost câştigate cu trei curse înainte de final, Comisia Formulei 1 şi F1 Strategy Group au decis să modifice regulamentul. Astfel, în ultima cursă a sezonului, se vor acorda dublul punctelor din celelalte curse, atât pentru piloţi, cât şi pentru echipe, în clasamentul constructorilor. Victoria va fi recompensată cu 50 de puncte în loc de 25, locul secund va aduce 36 de puncte în loc de 18, în timp ce poziţia a treia va aduce pilotului şi echipei sale câte 30 de puncte, în loc de 15. Pentru sezonul 2014, ultima cursă este cea din Abu Dhabi, din 23 noiembrie.
O altă modificare importantă, dar care va intra în vigoare din 2015, este limitarea bugetului echipelor până la un nivel maxim acceptat de participanţii în competiţie. Nu s-a stabilit încă şi limita bugetului şi modul în care forurile de conducere vor verifica dacă echipele au respectat sau nu limita maximă.

Penalizare de cinci secunde

Încă o modificare a regulamentului îi vizează de data aceasta exclusiv pe piloţi. Aceştia pot opta să păstreze un singur număr pe parcursul întregii cariere, doar campionul mondial en-titre urmând a avea obligatoriu pe monopost numărul 1. Dacă acelaşi număr este ales de mai mulţi piloţi, acesta va fi oferit pilotului cel mai bine clasat în sezonul precedent.
De asemenea, va fi introdusă şi o penalitate de cinci secunde pentru incidente minore, care nu implică pedepsirea pilotului cu un drive-through, cea mai uşoară sancţiune de până acum. Nu s-a decis încă dacă penalizarea va fi dictată în cursă, sau dacă cele cinci secunde vor fi adăugate la timpul de la finalul cursei. 

 

Sursa: Formula1.com

Vezi toata lista

Comentarii