Ce trebuie să știți despre programul „Prima mașină”

Guvernul României a aprobat normele metodologice de aplicare ale programului Prima Mașină, câteva criterii fiind ușor modificate față de anunțul inițial. Astfel, cei care vor dori să achiziționeze un autoturism în baza acestui program vor beneficia de o perioadă de creditare maximă de cinci ani și nu șapte, așa cum fusese anunțat inițial, dobânda va fi subvenționată în proporție de 50 la sută, iar mașina nu trebuie să coste mai mult de 50.000 lei plus TVA. De asemenea, persoanele între 18 și 35 de ani care vor dori să beneficieze de acest program vor fi obligate să asigure un avans de cel puțin 5 la sută din prețul de achiziție al autoturismului iar statul va garanta 50 la sută din suma împrumutată, în timp ce persoanele de peste 36 de ani vor fi obligate să asigure minim 10 la sută din prețul de vânzare, iar statul le va garanta acestora 40 la sută din suma finanțată. Dobânzile şi comisioanele bancare şi alte sume datorate de beneficiar în baza contractului de credit nu vor face obiectul finanțării.

Condiții pentru a beneficia de finanțare

Cei interesați de programul Prima Mașină trebuie să îndeplinească mai multe condiții pentru a putea beneficia de finanțare: să dovedească faptul că autoturismul cumpărat este nou, este produs în spaţiul intracomunitar sau provenit din import, îndeplineşte cel puţin cerinţele minime ale standardului Euro 5, este cumpărat de la o firmă care are ca obiect de activitate vânzarea autovehiculelor şi are un preţ de achiziţie care nu depăşeşte suma de 50.000 lei, la care se adaugă TVA. În plus, cumpărătorul va fi obligat să asigure mașina printr-o poliță facultativă de tip Full Casco fără franșiză, care trebuie să acopere cel puțin riscurile totale și parțiale de daună și furt și să nu vândă mașină în perioada de garanție a acesteia.
Pentru acest an, Programul „Prima Maşină” va beneficia de un plafon total al garanţiilor de 50 de milioane de lei. Cei care doresc însă să achiziționeze o mașină prin programul „Prima Maşină” vor mai avea de așteptat cel mai probabil până în luna decembrie. Asta deoarece până să intre în vigoare programul, mai trebuie publicat un articol în Monitorul Oficial care să includă normele de aplicare ale acetui proiect.

Sursa: Mediafax

Vezi toata lista

Comentarii