Începând cu ianuarie 2018 este interzisă utilizarea mașinilor negre

Potrivit publicației online Chronicles of Turkmenistan, unii cetățeni din Ashgabat s-au trezit fără mașini

La scurt timp, a devenit clar unde dispăruseră autovehiculele. Acestea fuseseră remorcate într-o parcare. Motivul: mașinile negre sau de culoare închisă sunt interzise prin lege.

Proprietarii au început să-și primească mașinile înapoi dar nu înainte de a semna un document prin care se obligă să le vopsească în alb sau culori deschise înainte de a ieși cu ele pe străzi. Cei care au speculat această lege sunt proprietarii de ateliere auto, unde prețul unei vopsiri complete a crescut de la aproximativ 500$ la 1000$ sau chiar mai mult.

"Când m-am interesat la un atelier auto, mi s-a spus ca o revopsire costă 7.000 de manați dar într-o săptămână a ajuns la 11.000 manați", s-a destăinuit un locuitor al capitalei Ashgabat cu automobil negru. "Salariul meu este 1.000 manați, așadar chiar dacă nu consum nimic din el, ar trebui să strâng aproape un an pentru o revopsire".

Primele măsuri nepopupare din Turkmenistan au fost luate încă din 2014 când au fost interzise importurile de mașini cu geamurile fumurii și în 2015 când s-a impus o limită pentru capacitatea motoarelor la mașinile introduse în țară.

Acum, când au fost cerute explicații despre noua lege, oficialii s-au limitat doar la "culoarea albă este norocoasă". Însă ar trebui menționat că albul este culoarea preferată a președintelui Gurbanguly Berdymukhammedov și că acesta este foarte superstițios.
 

Sursa: Chronicles of Turkmenistan

Vezi toata lista

Comentarii